Die 5 häufigsten Fehler beim Kompostieren | AL-KO Gartenmagazin

5 najpogostejših napak pri kompostiranju

Takole deluje: Ustvarite kompost

Domač kompost je nekaj praktičnega: vaši lastni odpadki se reciklirajo, nastali humus vrača dragocena hranila na vrt in tvori svoj biološki mikrokozmos. Toda pri kompostiranju je mogoče narediti veliko napak. Tukaj se naučite 5 najpogostejših napak pri kompostiranju. Pokazali vam bomo, kako to narediti pravilno in pridobiti rodoviten, s hranili bogat humus.

1. Iskanje napačnega kraja

Mesto na soncu – tega ne smete dovoliti kompostnemu kupu. Namesto tega poiščite senčno mesto. A tudi prostor ne sme biti preveč vlažen. V idealnem primeru bi morali kompost obrniti enkrat letno. A ne med oktobrom in začetkom marca: V tem času je npr. B. majhne živali, kot so ježi ali žuželke, uporabne za kompost Zaščita pred mrazom. Če še nimate kompostnega kupa in bi ga radi zgradili sami, je tukaj koristen vodnik DIY. V spletni trgovini AL-KO seveda najdete tudi kompostnike.

Na komposniki >

2. Uporaba napačnih materialov za kompost

Vseh organskih materialov ni dovoljeno metati v kompost. Ostanki mesa ali kosti lahko pritegnejo podgane. Tudi odpadkom škropljenega ali eksotičnega sadja in zelenjave, kot so olupki agrumov ali banane, ni prostora. Ozadje je, da lahko škropiva vržejo kompostno okolje iz ravnovesja in močno zgnijejo, ker mu avtohtona talna favna ni prilagojena. V kompost ne smete zavreči tudi naslednjih stvari:

| Večletni plevel
| Plevel s semenskimi stroki (sicer jih kasneje razširite po vrtu)
| Ostanki hrane, ki lahko pritegnejo hrošče (npr. kuhana hrana)br> | Barvito natisnjene in premazane revije
| Debel papir ali debel karton
| Detergenti in kemični izdelki

Komposthaufen | AL-KO Gartenmagazin

3. V kompost vedno vrzite isto stvar

Naj vam ne pride v navado jesti iste ostanke kot npr B. Kavno usedlino vedno vrzite na isto mesto, saj se lahko odpadki optimalno razgradijo le, če so dobro premešani. Naj gre za grobo, fino, mokro ali suho: vse je mogoče kombinirati. Mimogrede, proces razgradnje najbolje deluje v najtoplejšem delu kupa, torej pri "počasi gnitju", kot so jajčne lupine in podobno: iz sredine.

Rasenschnitt auf dem Kompost entsorgen | AL-KO Gartenmagazin

4. Naj bo kompost preveč suh ali preveč vlažen

Iskanje sredine med precej suhim in vse bolj mokrim kompostnim kupom je težka naloga. Znaki suše so mravlje. Posledica je lahko, da vsebina potem ne zgnije pravilno. Številni vodniki kot rešitev predlagajo zalivanje vsake nove plasti z zalivalko ali vrtno cevjo. Vendar bodite previdni: obstaja nevarnost, da se bo kup preveč zmočil. Tudi preveč svežega travnika ne sme iti neposredno v kompost, ampak ga je treba pustiti, da se posuši en dan, preden se vmeša. Ta vsebuje veliko vode in se lahko kondenzira v plasteh. Morebitno pomanjkanje kisika povzroči, da mešanica gnije. Vonj po plesni je lahko znak prekomernega vlaženja.

5. Odstranite preveč listja na kompost

Praktična rešitev jeseni: na kompostni kup z goro listov. Žal to ni dobra ideja. Strokovnjaki med drugim svetujejo, da humus napolnite z največ 20 odstotki listov. Mimogrede, nekatere vrste listja nimajo mesta na hranilnem humusu, saj listje nekaterih drevesnih vrst prepočasi gnije. Sem spadajo hrasti, platane ali orehi. Namig: "dovoljene" vrste listov vnaprej nasekljajte s kosilnico. To bo nekoliko skrajšalo čas, ki je potreben, da material gnije in se spremeni v humus.

Na kompostu lahko zgnijejo tudi majhne veje ali odrezki žive meje. Vendar pa je pomembno, da se material najprej seseklja z drobilnikom.

Na drobilniki >

Laub auf dem Kompost | AL-KO Gartenmagazin

Želite piškotke?

AL-KO Gardentech in njeni partnerji potrebujejo vaše soglasje (kliknite na "Strinjam se") za izolirano uporabo podatkov, da bi shranili in/ali priklicali informacije o napravi (naslov IP, ID uporabnika, informacije o brskalniku). Podatki se uporabljajo za prilagojene oglase in vsebine, merjenje oglasov in vsebin ter pridobivanje vpogleda v ciljne skupine in razvoj izdelkov. Več informacij o privolitvi in možnostih nastavitev je kadar koli na voljo tukaj. Svoje soglasje lahko kadar koli zavrnete s klikom na "zavrniti piškotke"..

Uporaba podatkov

AL-KO Gardentech sodeluje s partnerji, ki prav tako obdelujejo podatke, pridobljene iz vaše končne naprave (podatki o sledenju), za lastne namene (npr. profiliranje) / za namene tretjih oseb. Glede na to je za zbiranje podatkov o sledenju in njihovo nadaljnjo obdelavo s strani teh ponudnikov potrebna privolitev. Podatki o sledenju se zbirajo le, ko kliknete na gumb "Strinjam se", ki je naveden v oglasni pasici. Partnerji so naslednja podjetja: Facebook Ireland Limited, Google Inc, Microsoft Ireland Operations Limited, Outbrain Inc, Criteo SA, The Rocket Science Group LLC, AWIN AG, solute GmbH.

Več informacij o obdelavi podatkov s strani teh partnerjev je na voljo v izjavi zaščiti podatkov. Informacije so na voljo tudi na povezavi v banerju.