Was ist wann im Garten zu tun? | AL-KO Gartenkalender

Vrtni koledar: kaj in kdaj početi na vrtu?

Naši nasveti od januarja do decembra


Novo leto še ni nastopilo, zemlja je še vedno delno zamrznjena, trata je bolj rjava kot zelena, popki na drevesih in grmih pa še čakajo. Kljub temu lahko že zdaj sestavite seznam opravil na vrtu za toplejše dni: Katera opravila na vrtu so na dnevnem redu in kdaj?

Januarja in februarja vrtnarjenje marsikje še vedno miruje zaradi nizkih temperatur in zamrznjene zemlje. Če ne morete čakati, lahko zelenjavo, zelišča in nekatere vrste cvetja že zdaj vzgajate v posodicah s semeni na okenski polici. V toplejših februarskih dneh lahko očistite in preverite vrtno orodje, kot so kose, grablje, pa tudi kosilnice ali razkuževalniki.

Marca se temperature dvignejo in dnevi postanejo daljši - vrt počasi zaživi, zato je tudi čas za vzdrževanje vrta. Po hladni sezoni je trati treba posvetiti posebno pozornost. Začnite z gnojenjem, saj čeprav se rast trate začne šele pri temperaturi tal dvanajst stopinj, se hranila absorbirajo že pri osmih stopinjah in tudi zmrzal ni težava. Po gnojenju pokosite trato na štiri centimetre. Približno dva tedna pozneje je pravi čas za odstranjevanje prezračevanje zelenic.

Pomembno: S postopkom pomlajevanja ne odlašajte predolgo, saj je maja lahko že preveč suha. Nato je potrebno dodatno zalivanje, da si trava opomore od razraščanja.

Vertikutieren im Frühjahr | AL-KO Gartenkalender

Aprila se prebuja vrtni ribnik in z njim tudi bitja v njem. Da bi se flora in favna počutili kot doma, je treba najprej odstraniti vse, kar plava na površini, in po potrebi dodati vodo. Pomembno: Ne pozabite na črpalko za ribnik. Preveriti ga je treba in vstaviti nove filtre, vklopiti pa ga je treba šele, ko ni več nevarnosti zmrzali. Ne pozabite tudi na ribe in jih ponovno začnite hraniti.

Že maja je treba trato redno kositi in mulčiti. Posekano travo zdrobimo in pustimo na trati. Za to so primerne tako imenovane kosilnice za mulčenje ali kosilnice z dodatno funkcijo mulčenja.

Zdaj je tudi čas, da na gredice posadite predizbrane rastline, posejete več zelenjave in ustvarite cvetlične travnike. Pred tem morate zemljo dobro zrahljati z motiko in jo prezračiti.


Robolinho Mähroboter | AL-KO Gartenkalender

V tem času je lahko tudi zelo vroče. Najpomembneje je, da v tem času ne pozabite na redno zalivanje - po možnosti zjutraj, ko je še hladno. Tako kot ljudje tudi narava v vročih dneh potrebuje dovolj tekočine! Poleg zalivanja od konca maja ali začetka junija tedensko kosite trato, da zagotovite gosto rast trave. Robotske kosilnice so za to idealne: so tihe, varne, nežne in jih lahko upravljate z aplikacijo. Tako bo trata dobro vzdrževana tudi med daljšo odsotnostjo. Za tiste, ki še vedno radi sami kosijo trato, je zdaj na voljo široka paleta naprav: Od bencinskih do električnih in akumulatorskih kosilnic - za vsakogar je na voljo ustrezna naprava..

Konec junija je odličen čas za obrezovanje mladih dreves in grmovnic. Zdaj imajo za seboj najmočnejšo fazo rasti in ohranjajo želeni rez. Če imate večnamensko orodje, lahko v ta namen uporabite nastavek za obrezovanje žive meje ali nastavek za visoke obrezovalnike.

V vročem juliju in avgustu je večina vrtnarjenja sestavljena iz zalivanja in košnje. Zdaj je tudi čas za uživanje v milih večerih na svojem vrtu, morda na žaru s prijatelji.

Od Septembera wnaprej se počasi ohlaja in prihaja jesen - zdaj lahko obiramo sadje, kot so jabolka, hruške in slive.

Oktober: Zdaj tega ni več mogoče spregledati, drevesa izgubljajo vse več listja - jesen je tu! Jesensko listje je treba odstraniti najpozneje vsakih štirinajst dni, da se ne tvorita mah ali plesen. Listje najhitreje odstranite s pihalnikom ali sesalnikom za listje - hrbet vam bo prihranjen, trata pa bo v hipu pripravljena na zimo!

Preden nastopi zima, je novembar. čas za zadnjo košnjo trate. Če so temperature suhe, lahko to storite do konca meseca, pri dolžini 4-5 cm pa je rez lahko tudi nekoliko krajša. Prav tako pognojite trato, da jo oskrbite z bistvenimi hranilnimi snovmi in ji prihodnjo pomlad zagotovite močan rastni habitus.

Na zimo ni treba pripraviti le zelenih površin, temveč tudi vodne točke na vrtu. Vodnjake ali ribnike je treba tako kot trato očistiti listja in umazanije, da se ohrani raven kisika za zdrav ekosistem. Prav tako odstranite črpalke, filtre in vso drugo opremo z vodnih točk.

Laubbläser | AL-KO Gartenkalender

Ko je vrt pripravljen na hladno sezono, lahko uživamo v zlati jeseni - skoraj, saj ne smemo pozabiti na vrtno orodje. Kosilnica, rezalnik za živo mejo ali črpalka za ribnik: poskrbite, da jih pred zimskim premorom temeljito očistite in vzdržujete. Vrtno orodje shranjujte na mestu, kjer je zaščiteno pred vlago in zmrzaljo. Edino orodje, ki ga boste v hladnih mesecih še vedno potrebovali, je lopata za sneg ali snežne freze, s katerim boste očistili dovozne in dostopne poti, preden spomladi spet začnete z delom.

Na vrtu je skozi leto potrebnih veliko orodij in zlasti pri najnovejši tehnologiji akumulatorjev se običajno lahko omejite le na eno blagovno znamko, sicer akumulatorji ne bodo ustrezali. Z novim baterijskim sistemom AL-KO 18 V Bosch Home & Garden, ki je združljiv s sistemom AL-KO! Je okolju prijazen, tih in ga je mogoče kombinirati z vrtnim orodjem različnih blagovnih znamk - za večjo prilagodljivost in več užitka pri vrtnarjenju!

Podjetje AL-KO Gardentech je doslej razvilo veliko število vrtnih orodij, ki jih je mogoče kombinirati z 18-voltnim baterijskim sistemom Bosch Home & Garden, novo baterijo podjetja AL-KO pa je mogoče uporabljati tudi v druge namene.


Želite piškotke?

AL-KO Gardentech in njeni partnerji potrebujejo vaše soglasje (kliknite na "Strinjam se") za izolirano uporabo podatkov, da bi shranili in/ali priklicali informacije o napravi (naslov IP, ID uporabnika, informacije o brskalniku). Podatki se uporabljajo za prilagojene oglase in vsebine, merjenje oglasov in vsebin ter pridobivanje vpogleda v ciljne skupine in razvoj izdelkov. Več informacij o privolitvi in možnostih nastavitev je kadar koli na voljo tukaj. Svoje soglasje lahko kadar koli zavrnete s klikom na "zavrniti piškotke"..

Uporaba podatkov

AL-KO Gardentech sodeluje s partnerji, ki prav tako obdelujejo podatke, pridobljene iz vaše končne naprave (podatki o sledenju), za lastne namene (npr. profiliranje) / za namene tretjih oseb. Glede na to je za zbiranje podatkov o sledenju in njihovo nadaljnjo obdelavo s strani teh ponudnikov potrebna privolitev. Podatki o sledenju se zbirajo le, ko kliknete na gumb "Strinjam se", ki je naveden v oglasni pasici. Partnerji so naslednja podjetja: Facebook Ireland Limited, Google Inc, Microsoft Ireland Operations Limited, Outbrain Inc, Criteo SA, The Rocket Science Group LLC, AWIN AG, solute GmbH.

Več informacij o obdelavi podatkov s strani teh partnerjev je na voljo v izjavi zaščiti podatkov. Informacije so na voljo tudi na povezavi v banerju.